Mısır Çarşısı İstanbul‘un en köklü çarşılarından biridir. 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan Mısır Çarşısı, mimari yapısı ve konumu nedeniyle tarihi ve turistik değer taşımaktadır. İstanbul Fatih ilçesi, Yeni Camii ve Çiçek Pazarı’nın yanındaki bu çarşı her yıl yüzbinlerce turisti ilk tüm ihtişamıyla ağırlamaktadır.
Bizans dönemindeki bu çarşı benzer bir biçimde kentin ticari hayatının merkezleri arasında sayılmaktaydı. Günümüze ulaşan çarşı tarihi 17. yüzyılın ikinci çeyreğine kadar uzanmaktadır. Mimar Kazım Ağa tarafından yapılan çarşının sahibi Turhan Sultan adındaki Osmanlı eşrafındandır. Çarşıya ek olarak sonradan yapılan Külliye de dönemin padişah mimarı Mustafa Ağa tarafından yapılmıştır.
Yeni Cami’nin yanında yer alan L şeklindeki yapının altı kapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri Haseki Kapısı’dır. Bunun üstündeki kısım iki katlı olup üst katta zamanında mahkeme olup esnafın kendi arasında ve halkla sorunları çözülürmüş.
Osmanlı geleneklerinin yaşatıldığı nadir yerlerden biri olarak da bilinen Mısır Çarşısı’na girdiğinizde mutlaka alışveriş yapar, size ikram edilen meşhur Türk lokumlarından yersiniz. Mısır Çarşısı’nın en önemli özelliklerinden biri aktar ve baharatlarıyla biliniyor olmasıdır. Çarşı içinde nadir bulunan bitki kökleri, çiçek tohumları, baharatlar, kuruyemişler, tatlılar ve hediyelik eşya dükkânlarının yanı sıra kuyumcu dükkânlarına da rastlamak mümkün. Çarşıdan içeri girip ilerlediğinizde çeşit çeşit baharatların kokusu sizi o tarihi yapının içinde farklı bir dünyaya götürüyor ve büyülemeyi başarıyor.